22 Nisan 2012 Pazar

TÜRKİYE'DE LINUX



"www.linux.org.tr" adresinden ulaşabileceğiniz Linux Kullanıcıları Derneği, kar amacı gütmeyen önemli bir organizasyondur. Öncelikli amaçları, açık yazılım konusunun ve GNU olarak bilinen serbest yazılımların gelişmesini sağlamaktır. Ancak bu yazılımlar sadece Linux işle tim sistemi ile sınırlı değildir. Windows için geliştirilen açık kodlu yazılımlar da derneğin çalışma alanına girmektedir.

Dernek, açık kaynak koduna sahip olan yazılımların Türkçeleştirilmeleri konusunda da önemli bir görev üstleniyor. Bu sayede Linux ve benzer yazılımların herkes için kullanılır hale gelmeleri hedefleniyor. Herkesdendiğinde aklınıza sadece ev kullanıcıları gelmemeli. Derneğin hedef kitlesi arasında ticari kuruluşlar, okullar ve kamu kuruluşları da bulunuyor.

Linux Kullanıcıları Derneği'nin geçmişi çok da eskilere dayanmıyor. İlk olarak 1992 yılında bir araya gelen kullanıcılar, 1993 yılında "linux@bilkentedu.tr" grubu altında örgütlenmeye başladılar. İlk olarak 1995 yılında düzenlenen Türkiye'de Internet Konferansımda yüzyüze görüşme imkanı buldular. 1995'ten 2000 yılının ortasına kadar Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu adı ile anılan gönüllüler, 2000'in Mayıs ayında başlatılan girişimler sonucunda dernek statüsüne kavuştular. Kasım 2001'de, Linux Kullanıcıları Derneği ismi ile ilk genel kurullarını gerçekleştirdiler.

Eğer bu konulara ilgi duyuyorsanız ve projeye destek vermek istiyorsanız, hiç vakit kaybetmeden derneğe ulaşmanızı öneririz. Çünkü kar amacı gütmeyen Linux Kullanıcıları Derneği'nin kapıları herkese açık.

0 yorum:

Yorum Gönder